Tin Can Api : gewoon 2 blikjes verbonden door een touw?

Tin Can API (een “application programming interface”) is het vervolg op SCORM.

Even opfrissen wat SCORM is. SCORM is de norm die wordt opgelegd aan leveranciers van leersoftware zoals Lectora, Articulate,… om produkten te laten draaien op een leerplatform (LMS of Learning Management System).

SCORM bestaat al een tijdje en is onderwijskundig wat achterhaald. De objecten van SCORM (Sharable Content Object Reference Model) vertellen maar een bepaald aspect van het leren en dit binnen een afgesloten leeromgeving.

SCORM geeft de indruk dat leren iets universeel uitwisselbaar is geworden. Hoe je  ook  leren en evalueren presenteert, alles moet passen in een leeromgeving van welk “merk” ook. Hierbij toch een aantal vragen. Waar past dan in dergelijke model  eerder verworven kennis en ervaring?  Wat met het collaboratief leren? Wat met stages?  Wat met ervaringen in het buitenland?

Hoe inventariseer je met andere woorden bijvoorbeeld als werkgever wat een sollicitant op een bepaald moment heeft gedaan. Zelf heb ik vroeger nog aanwervingen gedaan. Centrale vraag aan de sollicitant was toen “wat heb je gedaan? “(studie, ervaring, hobby’s) en niet zozeer “wat heb jij op school geleerd”.

Tin Can komt uit dezelfde technische hoek als SCORM. Technici beschouwen het als een vervolg van SCORM . Ik beschouw het meer als een technische invulling van wat leren is.

De eenvoudige uitspraak “I did this” verwijst naar de al even eenvoudige kern van de activiteitenstroom in Facebook “Waar ben ik mee bezig”.

Tin Can Api is een “taal” die vertrekt vanuit de oneindige combinatie van : Persoon-Aktie-Voorwerp.

“Ik- leer- Frans”, “ons team -scoort 80% voor- leiderschap”,…

In de huidige didactische context is het duidelijk dat mensen niet alleen leren van een “meester” maar ook van gelijken en van de meest diverse bronnen.

People learn from interactions with other people, content, and beyond. These actions can happen anywhere and signal an event where learning could occur. All of these can be recorded with the Tin Can API.(uit : http://tincanapi.com/what-is-tin-can/overview/)

De uitdaging is om dit op één manier op te slaan, dus via een geeigende interface.

LRS, Learning Record Store,  vervangt LMS, Learning Management System). Het gaat niet meer over het beheer van het leren (Learning Management), maar over het archiveren en uitwisselen van leren. Elke organisatie kan een eigen LRS hebben, maar de ervaringen moeten uitwisselbaar zijn. Het ene LRS volgt het andere  op en de eigenaar beschikt over de sleutels van zijn records..

Maak even abstractie van de inhoud in het volgende schema, alle gelijkenis met bestaande personen is gedeeltelijk fictief) . Dit schema toont aan wat qua ervaring én versnipperd (bvb. kennis in verschillende leeromgevingen, portfolio’s, stageverslagen,…) én verloren gaat (vraagteken of geen omgeving voorzien).

Tin Can Api voorziet in een taal, waarvan hier een voorbeeld :

“actor”: {“name”: “Sally Glider”,”mbox”: “mailto:sally@example.com”},

“verb”: {“id”: “http://adlnet.gov/expapi/verbs/experienced”,”display”: {“en-US”: “experienced”}},

“object”: {“id”: “http://example.com/activities/solo-hang-gliding”,”definition”: {“name”: { “en-US”: “Solo Hang Gliding” }}}

Het lijkt misschien wat simplistisch. Maar ik haal hier uit toch een duidelijk boodschap. Leren is meer dan alleen maar luisteren (daar zijn de meesten het grondig over eens), leren is een groeiproces en meer dan alleen te bewijzen via examinering (daar zijn een groot aantal mensen het over eens), leren gebeurt overal en daarom moet de lerende overal en altijd de ervaring van het leren kunnen volgen, bijhouden en kunnen uitwisselen. Daar kan bijna niemand het over eens zijn,… omdat dit idee zo nieuw is, dat het nog moet doordringen. Het gaat hier wel degelijk over een  nieuwe  gemeenschappelijke taal  : Tin Can Api.

Meer info en aangename literatuur op : http://tincanapi.com/

Lucas Verhelst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: