Gebruikersdag Natschool 2012 – Pius X in Bladel

Jeroen Alessie

Deze fysiotherapist & Media designer bij de Avans Hogeschool  brengt ons het verhaal van de aanpak in het onderwijs die grotendeels nog dateert van de “tijd-van-toen”. Een verhaal dat verwoede congresgangers naar dergelijke evenementen al een tijdje aanhoren.

Toch is het een onvermijdelijke insteek naar het onderwerp “gaming” dat hij definieert als simuleren met het aanbieden van keuzes en regels. “Apekooi” is een spel van die tijd-van-toen dat blijkbaar in het collectief geheugen van elke Nederlander ligt. Het gaat over een spel waarbij snelheid, teamgeest, overzicht … een rol speelt. De deelnemers hadden duidelijk goede herinneringen aan deze gym-oefening, waar vooral het spelmatige voor de aangename prikkels zorgt.

Een spel dat hij met een team van studenten ontwikkeld heeft met de software unity heet Zen Quest. Het gaat hier over het vak Klinische Redeneren op basis van een spel dat inhoudelijk niks met Klinisch redeneren te maken heeft, maar wel alles vertelt over keuzes en regels in verband met logisch redeneren.

Ik heb hem gevraagd om een kopie van het spel te krijgen en hij ging dat per mail bezorgen. Geweldig!

Een mooie quote als je aan de “be perfects” wil aantonen dat perfectie niet het ultieme streven mag zijn, maar dat je het gewoon moet doen :

“Amateurs bouwen de Ark, professionals bouwen de Titanic”

Appsolutely Fabulous Jos Herkelman

N@tschool goes mobile. Jos Herkelman van Threeships lichtte de sluier op van de mobiele device onafhankelijke Natschool app. Dat ziet er goed uit. Spijtig genoeg is het Studieplanning & Begeleidingssysteem nog niet ontwikkeld, toch juist hét systeem dat de studenten willen : opvolgen van taken en afspraken. Prijskaartje : 1,67 EUR/student/jaar.

Nu nog de ontwikkeling voor de alomtegenwoordige Windows Phone.

Veelbelovend!

BYOD of bring your own device

Time Roelse (Edu’Assist)

Wat is de haalbaarheid van een IT beleid waarbij docenten en studenten hun eigen laptop, notebook, tablet, ultrabook mogen gebruiken op de campus. Aan één voorwaarde is bijna voor elke school voldaan : op enkele uitzonderingen na ( (twee vingeropstekers gaven aan nog geen WIFI te hebben.. ai ai) is er in elke school : WIFI.

Wat zijn nu de functies van die devices. Blijkbaar gaat het steeds om :

  • Informatie lezen,ervaren
  • Informatie Vergaren
  • Informatie verwerken
  • Informatie controleren & evalueren
  • Informatie publiceren
  • Communiceren

Al die functies zitten in de tablet of PC, alleen het verwerken en aanmaken blijkt toch handiger met alles behalve een tablet. De uitdaging is dan : wat biedt je aan op welke plaats. Tablets zijn ideaal om te “raadplegen” in refter, speelplaats. Een laptop of notebook is dan weer handiger in een virtueel klaslokaal of bibliotheek.

De tijd was veel te kort voor deze uiteenzetting maar het einde was des te interessanter als de spreker zijn enthousiasme boven stoelen en banken uitstak wanneer hij het had over Office365 als vervanger van Microsoft Live@edu en de ideale Cloud-provider (als tegenhanger van Google Apps) voor onderwijs.

We will not wait,  but we will see.

Natschool v11 en v12 (voorzien 1ste kwartaal 2013)

Wiel van de Berg

SPBS wordt verder uitgebouwd met een tijdslijn. Studenten krijgen nog een betere grafische voorstelling van hun taakbelasting onder de vorm van een staafdiagram die de cumul van taken en afszpraken voor een bepaalde periode weergeeft. Dit geeft hem de prikkel om planningen op te volgen.

Silverpoint wordt verder uitgebouwd op basis van HTML5 en beschikbaar voor mobile devices.

En dan is er het onwaarschijnlijke verhaal van YourDipity. Een platform dat de vierde poot zal vormen  naast de 3 andere “social media poten” : Facebook, Twitter & LinkedIn. Ambities hebben ze daar wel in het Noorden! Wiel zei dat het de noodzakelijke vierde poot is die de tafel zal rechthouden (nvdr.: Ik vrees dat die poot niet lang genoeg zal zijn …) Vanaf augustus 2012 zal YourDipity.com in de ether gaan en krijgen docenten, studenten en al wie met leercontent bezig is de kans om materiaal te raadplegen en online materiaal te maken op basis van Silverpoint. De demo liet zien hoe gemakkelijk het was een titel te maken, een sjabloon op te roepen en dit te vullen met beeld en video.

Mooi!

Advertenties

Eén reactie

  1. Site Youdipity is reeds bereikbaar via: http://youdipity.com/. Jammer dat ze zo vast houden aan Silverpoint maar als de Silverpoint editor html 5 als uitvoermogelijkheid zal krijgen, zijn we een mooie mobiele stap verder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: