De onverwachte impact van een experiment met een open online cursus

In deze blogpost had ik het over een initiatief aan Stanford om een van hun cursussen – Introduction to Artificial Intelligence – gratis online aan te bieden. Iedereen kon er zich voor inschrijven en de cursus volgen van oktober tot in december 2011, opdrachten uitvoeren en testen afleggen. Het ging om een gewone reguliere cursus uit het Stanfordaanbod die ook tegelijkertijd op de gewone wijze gedoceerd werd aan 200 ingeschreven Stanfordstudenten.

Liefst 160000 mensen wereldwijd schreven zich in voor de online cursus. Dat was buiten alle verwachtingen van de 2 professoren Sebastian Thrun en Peter Norvig.

Heel opmerkelijk was de ontwikkeling bij de eigen Stanfordstudenten. Na een 2-tal weken kwam een groot deel van de 200 studenten niet meer opdagen voor de les. Ze verkozen om de cursus ook online te volgen!

De ervaringen met dit initiatief heeft ervoor gezorgd dat Thrun Stanford verlaten heeft: “Having done this, I can’t teach at Stanford again.” en verder “I’ve seen wonderland. We’ve  changed the world with education. If we can make education free for the world, accessible everywhere, I think we can help people in the developing world, in Africa, in India, China, to become much better, much stronger”.

De getuigenissen van deelnemers aan de AI-cursus hebben zijn visie op onderwijs fundamenteel gewijzigd. Onze universiteiten richten zich op falen (“grades are the failure of education”), terwijl het de bedoeling moet zijn om zoveel mogelijk mensen te doen slagen. Hen alle mogelijkheden en tools bieden om te slagen. Wat overigens totaal niet inhoudt dat het niveau van prestatie verlaagd wordt!

De lezing waarin Thrun terugblikte op de open cursus en waaruit bovenstaande citaten komen kan je hier bekijken. Een absolute aanrader! Tevens kondigde hij een nieuw initiatief aan, UDACITY:

We believe university-level education can be both high quality and low cost. Using the economics of the Internet, we’ve connected some of the greatest teachers to hundreds of thousands of students in almost every country on Earth. Know Labs was founded by three roboticists who believed much of the educational value of their university classes could be offered online for very low cost. A few weeks later, over 160,000 students in more than 190 countries enrolled in our first class, “Introduction to Artificial Intelligence.” The class was twice profiled by the New York Times and also by other news media. Now we’re a growing team of educators and engineers, on a mission to change the future of education.

Bedoeling is om verder te gaan met het format van de AI-cursus en dus ook andere cursussen van gerenomeerde professoren online aan te bieden, maar nu vanuit een privé-initiatief en niet meer vanuit Stanford. Wat mij wel onduidelijk is, is waar dan de fondsen vandaan komen om dit te kunnen realiseren….

 

Advertenties

Eén reactie

  1. We hebben dus een weg af te leggen. Toch de bedenking dat het blijkbaar nog altijd pionierswerk is. Nu ja, de impact van 1 pionier van een instelling als Stanford overtreft de impact van 100 pioniers in een andere instelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: