Mobile learning MOOC “MobiMOOC”

Van 2 april tot 14 mei gaat er een MOOC door over mobile learning.

Een MOOC – Massive Open Online Course – is een gratis online cursus waaraan iedereen waar ook ter wereld kan deelnemen. Zo’n cursus is opgezet volgens het gedachtegoed van het connectivisme van Stephen Downes en George Siemens dat stelt dat leren plaatsvindt door verbindingen (connections) te maken tussen informatiebronnen en hierbij bruikbare patronen te creëren. Kennis zit in de verbindingen tussen de verschillende knopen in een netwerk.  Onderstaande video van Dave Cormier legt heel goed uit wat een MOOC eigenlijk is.

 

Gewoonlijk vindt zo’n cursus plaats gedurende een aantal weken waarbij elke week een bepaald topic of thema in de kijker staat. Er wordt wat bronnenmateriaal aangeboden als startpunt en daarna is het aan de deelnemers om daarmee aan de slag te gaan, in contact te treden met anderen, discussies op te starten enz. Er kan over geblogd worden, getwitterd, gefacebooked, kortom, alle digitale kanalen kunnen ingezet worden. Door alle cursusgerelateerde bijdragen via welk kanaal ook, te taggen met een afgesproken cursustag, is alles ook gemakkelijk terug te vinden of te syndiceren.

De allereerste MOOC in 2008 ging over ‘Connectivism en Connective Knowledge’ en was opgezet door Downes en Siemens. Hierover heb ik in die tijd nog geblogd.De cursustag was toen #CCK08. Op dit ogenblik is #CCK11 aan de gang en de tussentijd zijn er ook een aantal andere MOOC’s geweest over andere onderwerpen, zoals over Critcal Literacies (#critlit2010), Personal Learning Environments Networks en Knowledge (#PLENK2010) en onlangs die over Learning and Knowledge Analytics (#LAK11). Bij al deze MOOC’s waren Siemens of Downes  altijd wel betrokken.

Inge De Waard van het Tropisch Instituut in Antwerpen heeft nu het initiatief genomen om een MOOC te organiseren over Mobile Learning (#MobiMOOC). Zij is al jaren een enthousiast en gepassioneerd pleitbezorgster van mobile learning en heeft een aantal vooraanstaande internationale collega’s rond zich weten te verzamelen om samen met haar gedurende 6 weken deze cursus te faciliteren. Op dit moment zijn er zo’n 125 deelnemers ingeschreven uit alle hoeken van de wereld. Het belooft een boeiend avontuur te worden, ik ben erg benieuwd.

Alle uitleg over MobiMOOC vind je hier. Niet te missen als je het mij vraagt, voor iedereen die actief is in het domein van ICT en onderwijs. Wel een woordje van waarschuwing: wie houdt van een strakke vaste structuur, kan ontgoocheld worden… Een MOOC staat, zeker in het begin, voor een stuk, gelijk aan chaos. Probeer daar doorheen te gaan, probeer dat oude vertrouwde idee van hoe een cursus hoort te zijn voor even te verlaten… en ervaar hoeveel je kan leren op deze andere manier die zoveel beter aansluit bij de noden van de hedendaagse maatschappij.

2 Reacties

  1. Waw Linda, wat een mooie en beschrijvende blogpost!
    Danke!

  2. Zeer interessant. Ik ga mijn agenda daar eens bij nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: