Studenten activeren in hoorcolleges d.m.v. stemmingen

Reeds langer wordt er gebruik gemaakt van zogenaamde stemkastjes of clickers om hoorcolleges (of ook presentaties op congressen of conferenties) interactiever te maken. Via gerichte vragen dwingt men de studenten over iets na te denken en hun mening te geven. Dat gebeurt door het antwoord van hun keuze in te geven op een apparaatje, vaak een clicker genoemd. De resultaten van zo’n ‘voting’ worden gewoonlijk meteen via een grafiek op een scherm getoond.  Als lesgever zie je dus meteen hoe de spreiding zit in de groep. Ook kan men zo verifiëren of een bepaalde uitleg goed begrepen is of niet.

Door dergelijke stemmomenten in te lassen in een hoorcollege, verandert een doorgaans passieve luisterhouding (of slaaphouding) in een actief bezig zijn met het onderwerp van de les wat, naar we mogen aannemen, bevorderlijk is voor het leren. Je vindt hier bijvoorbeeld meer over de didactische meerwaarde.

Nadeel van een dergelijke hardware-oplossing is de investering die moet gebeuren en nog veel meer het beheer van die toestelletjes. Er heeft zich echter intussen op dit vlak een evolutie afgespeeld. Aanvankelijk kwamen er sms-oplossingen waarmee dus hetzelfde bereikt werd als met de clickers, alleen werd het antwoord door de studenten via een sms doorgestuurd. Vandaag de dag zijn echter mobiele devices (smartphones, ipod touch, …) steeds meer en meer verspreid onder studenten zodat men ook deze kan inzetten voor hetzelfde doel. Groot voordeel is dat je dan steunt op  apparatuur die studenten zelf in bezit hebben. Een uitdaging is dan weer om een applicatie te hebben die platformonafhankelijk kan ingezet worden.

Op Educa Berlijn in december 2010 demonstreerde John Stav van Sør-Trøndelag University College in Noorwegen de toepassing die zij in het kader van een Europees project ontwikkeld hebben, SRS (Student Response Services). Het leuke is dat we momenteel van hun systeem mogen gebruik maken en dus vrijblijvend ervaring kunnen opdoen met het gebruik van stemmomenten tijdens een hoorcollege. Even alles op een rijtje zetten om hiermee aan de slag te gaan:

Voor de docent
Na download en installatie op pc van waaraf de stemming zal plaatsvinden, programma starten (SRS-Ci). Het programma werkt als een soort overlay over het gewone scherm. Je kan dus bijvoorbeeld tijdens een powerpointpresentatie een vraag projecteren, SRS naar voren halen en een stemming starten. Resultaten meteen zichtbaar in een staafdiagram.

Dit is een demoversie.

Login: teacher
Paswoord: teacher
Web server address: Playground Hist 1.6

Sessie code creëren of een bestaande code gebruiken. De code verschijnt links boven in het scherm (3 letters).

Studenten hebben volgende url nodig: http://aft-test.hist.no/srs

Tijdens les vragen projecteren en de stemming starten en stoppen (stoppen kan automatisch na opgegeven tijdsinterval).

Resultaten kunnen geprojecteerd worden.

Mogelijke vraagtypes:

  • Yes, No, Don’t know
  • True, False, Don’t know
  • A, B, C
  • A, B, C, D
  • A, B, C, D, E
  • A, B, C, D, E, F
  • … (tot 20 alternatieven)

Meerdere alternatieven kiezen is mogelijk.

Voor de student
Student surft naar het adres http://aft-test.hist.no/srs
Aangeven dat hij student is.
Sessiecode intypen
Vervolgens wachten op eerste stemming

 

Naar een hoger niveau van interactiviteit
Aan Purdue University heeft men Hotseat ontwikkeld. Dat is een applicatie die nog veel verder gaat in het ondersteunen van interactiviteit tijdens colleges. Lucas Verhelst bracht hierover al verslag uit in zijn blogpost over Educause en ook in Educause Quarterly is hier uitgebreid aandacht aan besteed. De broncode hiervan kan aangekocht worden voor 2000$ (zie hier) en moet dan in principe kunnen aangepast worden voor de eigen instelling.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: