Dé onderwijsdagen – dag 1, keynote Michiel Muller

Michiel Muller is een Nederlandse ondernemer bekend door Tango (snel en goedkoop tanken aan een onbemand benzinestation), Route Mobiel (challenger van ANWB, een dienst die bij ons vergelijkbaar is met Touring Wegenhulp) en Bieden en Wonen (immobiliënveilingsite).

Zijn keynote ging over innovatie en was opgebouwd rond zijn ervaringen met de oprichting van Tango en Route Mobiel. Hij had het over ingeslapen kolossen zoals Shell en ook dus ANWB die over een marktdominantie beschikken en daardoor geen push ondervinden om te innoveren. Dat schept kansen voor nieuwkomers met innovatieve ideeën die aldus challenger worden van die slapende kolossen.

Muller hanteert de creatiespiraal van Marinus Knoope.

Hij benadrukt dat fase 3, geloven, hierin heel belangrijk is. Als je er zelf niet voluit in gelooft, zal het waarschijnlijk ook niet slagen omdat later in de spiraal, bij de fase volharden, dat maar mogelijk is wanneer men écht gelooft in het idee.

Snelheid van uitvoering, van idee naar realisatie, is wel opmerkelijk. Zo is Route Mobiel op 4 maand tijd ontstaan. Dit houdt in dat  men niet alles moet weten om tot uitvoering over te gaan, m.a.w. durven handelen op basis van onvolledige informatie.

Verder benadrukt hij het belang van samenwerking met anderen, zo veel mogelijk van buiten halen en partners verzamelen rond het project.

De vertaalslag van dit verhaal uit het bedrijfsleven naar de onderwijswereld, is aan ons neem ik aan. Muller zei ergens terloops wel dat onderwijsmensen analytici zijn en dat analytici moeite hebben met veranderingen. Sic.

Ik verwijs nog graag naar de blogpost die Wilfred Rubens schreef over deze keynote.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: