Op afstand je pc’s benaderen of je scherm delen, het wordt steeds makkelijker

Vanop een pc een andere pc op afstand benaderen, daarvoor bestaan al geruime tijd tools, denk maar aan VNC of remote desktop in Windows zelf. Met een toepassing als Teamviewer werd het nog eenvoudiger om een pc op afstand over te nemen. Die trend van vereenvoudiging blijft zich verder zetten.

Heb je op verschillende locaties een pc staan en wil je deze van overal gemakkelijk kunnen benaderen, dan kan logmein.com een handige tool zijn. Je creëert allereerst een account op logmein.com en daarna kan je stelselmatig pc’s aan dat account toevoegen. Eens ze toegevoegd zijn, kan je vanop gelijk welke plaats met internettoegang inloggen op een van die pc’s (op voorwaarde natuurlijk dat die aan staan 🙂 ). Je kan je pc’s op die manier ook benaderen vanaf bijvoorbeeld een iPhone of iPad.

Deze tool is gratis te gebruiken op gewone pc’s, maar voor de iPhone/iPad app moet je wel maar liefst 23.99€ betalen. Dit zegt veel lijkt me over hoe belangrijk men het inschat om mobiel toegang en controle te kunnen hebben over pc’s op een vaste locatie.

Een andere bijzonder interessante tool in onderwijscontext is join.me. Binnen de paar minuten kan je met join.me je scherm delen met anderen. Zo zou je zonder veel technische know how of zonder veel moeite gemakkelijk een uitlegsessie met studenten op afstand kunnen organiseren, waarbij je je desktop deelt en dus bijvoorbeeld een powerpoint presentatie zou kunnen tonen. Als je dit dan combineert met Skype heb je tevens de audio erbij, kan je je uitleg doen en kan je inspelen op vragen. Een webconference light zouden we het kunnen noemen. Je kan zelfs een deelnemer jouw pc laten overnemen en op die manier hem of haar dingen laten tonen aan de rest van de groep.

Studenten op afstand begeleiden wordt op deze manier steeds eenvoudiger en de drempel, weerstand of angst die we vaak merken bij docenten om ICT-tools te gebruiken, kan m.i. door dit soort tools behoorlijk verminderd worden.

Met dank aan Stephen Downes door wie ik op deze tools ben uitgekomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: