Augmented reality toepassing van Fontys

‘Augmented reality’, het is weer een nieuw buzzword. Een nieuwe ontwikkeling die voor het onderwijs opwindende mogelijkheden zou kunnen bieden.

Augmented reality, de realiteit met een ietsje meer zouden we kunnen zeggen. Bovenop de reële laag een door technologie toegevoegde surplus laag met extra informatie over de realiteit.

Op Wikipedia lezen we de volgende definitie:

Toegevoegde realiteit (TR) (eng: Augmented reality) is een vakgebied dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met het zo realistisch mogelijk toevoegen van computergemaakte beelden aan rechtstreekse, reële beelden. In plaats van informatie af te beelden op klassieke en geïsoleerde beeldschermen, worden de data geprojecteerd in het gezichtsveld van de gebruiker, meestal door middel van een head-mounted display of head-up display. Het maakt het verschil tussen de reële wereld en de virtuele wereld steeds kleiner en zorgt tevens voor eenvoudigere en gebruikersvriendelijkere interfaces, ook voor complexere toepassingen.

Toepssingen vinden we bijvoorbeeld bij auto-assemblage en in de medische sector. Dit filmpje over augmented reality bij BMW geeft een goed beeld van het potentieel van  augmented reality. Door middel van een speciale bril krijgt de mechanicien visuele instructies geprojecteerd bovenop zijn ‘normale’ gezichtsveld terwijl hij aan een motor werkt.

We vinden echter ook al voor de gewone gebruiker met een smartphone augmented reality toepassingen waarbij aan het beeld van de camera locatiegebaseerde informatie wordt toegevoegd. Layar is zo’n augmented reality toepassing die bestaat voor de iPhone en voor Android smartphones. Zo kan je bv. in een vreemde stad je smartphone voor je uithouden met de camerafunctie geactiveerd, en krijg je in het beeld aanwijzingen voor bv. het vinden van een pizzazaak.

Aan de Fontys hogescholen hebben ze nu hun eigen layar gemaakt die mensen moet helpen bij het vinden van een bepaalde locatie op hun campussen.

Fontys plant trouwens ook zijn eigen iTunes U site voor 2011. Om maar te zeggen dat zij op de mobile learning trein zijn gestapt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: