Open University UK en iTunes U: 20 miljoen downloads

In de voorbije week hadden we het er nog over op een projectvergadering i.v.m. blended learning, de opkomst van iTunes U in de lage landen met ‘voorlopers’ als KATHO, TU Delft, Open Universiteit Nederland… Er heerste wat scepsis rond moet ik zeggen…   Maar zie, dan stuit ik via Helikon op dit bericht van de Open University in de UK. Zij hebben een mijlpaal bereikt met het realiseren van 20 miljoen downloads van hun materialen op iTunes U. En dit op 2 jaar tijd (in juni 2008 zijn ze voor het eerst begonnen met iTunes U). Momenteel zitten ze aan ongeveer 250000 downloads per week. Fenomenale cijfers toch?

Interessanter nog: een onderzoek bij hun eigen publiek wees uit dat 96% het materiaal gebruikt om te leren en 58% zegt het materiaal te beluisteren terwijl ze bezig zijn met een andere activiteit. Ik moest even denken… welke activiteiten zijn te combineren met actief luisteren naar een podcast? En ja, eigenlijk alles waarbij je niet echt moet nadenken komt daarvoor wel in aanmerking, zoals strijken, misschien zelfs in de tuin werken… Opmerkelijk toch dat zo’n groot percentage op die manier leren integreert met zijn dagdagelijkse bezigheden. Het bekijken van videomateriaal lijkt me iets moeilijker te combineren, al kan je dat natuurlijk zeer goed doen terwijl je bv. op de trein zit of op het perron zit te wachten op de trein die weer eens een half uur vertraging heeft.

Nog een interessant gegeven is dat bij de lancering van de Open University op iTunes U 1370 studenten gebruik maakten van hun mobiele telefoons om de websites van de OU te raadplegen. In mei 2010 waren er dat 11000.

Stof tot nadenken toch voor die lieden in het hoger onderwijs die nog steeds niet willen weten van mobile learning.

Wat is iTunes U?

Jan Modaal kent intussen iTunes wel als een online muziekwinkel. Via iTunes kan je liedjes of cd’s aankopen en deze bijvoorbeeld op je iPod of iPhone beluisteren. Het hoeft echter niet noodzakelijk muziek te zijn. Je kan ook podcasts downloaden, dit zijn geluidsopnames van bijvoorbeeld een presentatie of van een les die eveneens via iTunes kunnen gedistribueerd worden. De U in iTunes U staat voor university. Hier kunnen onderwijsinstellingen hun eigen iTunes U site exploiteren waarop zij allerlei educatief materiaal in digitale vorm kunnen aanbieden. Heel veel van dit materiaal is voor iedereen vrij toegankelijk. Grote universiteiten zoals Stanford en MIT stellen content publiek beschikbaar. Zo ook de Open University.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: