Opname van lessen en colleges met Apple’s Podcast Producer

Op dinsdag 23 juni 2009 organiseerde de VLHORA  in samenwerking met Apple een
informatiesessie over ‘podcasting for education’.

podcast_producer_2

De sessie werd gegeven door Yves Van den Broek, senior consulting engineer van Apple.

Er worden in snel tempo nieuwe manieren gevonden om didactische doelstellingen te behalen met digitale hulpmiddelen. Eén daarvan is het opzetten van een podcast infrastructuur. Uit een van de sessies van Blackboard Europe die ik in Barcelona bijwoonde, had ik onthouden dat studenten helemaal niet warm lopen voor de “pure” (enkel geluid) podcast.
Het werd meteen duidelijk dat deze sessie niet zozeer ging over het aanmaken van geluidsfragmentjes die nadien konden worden gedownload; de opzet was om met Apple- infrastructuur colleges op te nemen (audio en video) en dit zeer eenvoudig te distribueren naar de studenten.

De podcast van de opgenomen college kan hierbij dienen als naslagwerk wanneer de student de materie nog eens wil doornemen of bij voorbereiding van examens bijvoorbeeld. Bij ziekte of afwezigheid hoeft men het college niet te missen en informatie kan snel teruggevonden worden. (Het is zelfs zo dat optionele OCR- software kan worden losgelaten op de gecapteerde Powerpoint- beelden zodat een zoek- index kan worden aangemaakt).

De gebruikte software/hardware (zo gaat dat bij Apple 😉 is een onderdeel van de Mac OSX (Snow) Leopard Server. Het gaat om “Podcast Producer 2”; standaard meegeleverd in de Mac Server. De server/tool is een complete oplossing voor het encoderen, publiceren en distribueren van podcasts van hoge kwaliteit met een hoge mate van flexibiliteit.
Met behulp van Podcast Producer kan een video opname en een presentatie worden gecombineerd tot een enkele stream die geschikt is gemaakt om op een (mobiel) apparaat afgespeeld te kunnen worden.

Wel steeds in het achterhoofd houden dat een pod/screencast wordt gedownload, dus niet gestreamed. Het is net de bedoeling de inhoud te kunnen bekijken/beluisteren met media en op plekken waar breedband internet niet voor de hand liggend is.
En met de huidige 3G- breedbandprijzen in België lijkt een streaming- oplossing voor een student niet haalbaar.

De idee is om college-lezingen op te nemen door Mac Mini’s te gebruiken. Op deze toestellen wordt een camera/inkomend beeld van een presentatie aangesloten. De opnames worden op de harddisk van de Mac Mini‟s opgeslagen en pas wanneer de opname beëindigd wordt zal de opgenomen video volledig automatisch naar de centrale Apple- server worden verstuurd. Na verwerking (snelheid hangt af van de hoeveelheid servers er worden ingezet (cluser via Aplle’s Xgrid) wordt het materiaal beschikbaar gemaakt in als H.264 en MPEG-4. Wanneer men ook wil exporteren naar andere formaten, kan men gebruik maken van Episode Podcast van de firma Telestream. Deze breidt de mogelijkheden uit van de standaard Podcast Producer-workflows door video‟s te coderen naar andere formaten zoals Windows Media of Adobe Flash.

 Het beschikbaar maken kan via een blog, website of Itunes. Wanneer men als instelling vaak materiaal ter beschikking stelt, kan met zelfs een eigen Itunes-U (Itunes voor universiteiten) kanaal verkrijgen. Op deze podcasts kan men zich dan via Itunes of RSS- feeds abonneren. Wanneer er een nieuwe opname beschikbaar is, kan Itunes zo worden ingesteld dat de nieuwe uitzending automatisch wordt gesynchroniseerd met de Ipod van de student telkens hij/zij de ipod aansluit op de PC.

Praktisch gezien kan een testomgeving worden opgezet met één Apple mini, één Apple server en wat storage. Verder dient wat scripting te gebeuren om een workflow op te zetten zodat een docent bij het begin van de lezing niets anders hoeft te doen dan ergens op een webpagina op “start” te drukken.
De docent zelf draagt bij voorkeur een draadloze microfoon en herhaalt de vragen die door studenten in de zaal worden gesteld..

Dergelijke testomgeving zou zo’n 5.000 euro kosten.
Wanneer men onmiddellijk een schaalbare oplossing verkiest (Xgrid) loopt de investering op tot een 50.000 euro.
Dit zijn uiteraard richtprijzen.

Extra documentatie:
http://images.apple.com/server/macosx/resources/documentation.html

Er bestaat ook een Podcast Producer gebruikersgroep:
http://podcastproducer.org/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: