Eerste digitale wereld-bibliotheek online

europeanaDe afgelopen dagen was al een proefversie van de databank beschikbaar op het internet, maar vandaag wordt de volledige World Digital Library (WDL) online gezet.
De bibliotheek bevat onder meer literaire hoogtepunten, historische documenten, films en muziek van over de hele wereld.

De online bibliotheek is opgezet door de Amerikaanse Library of Congress en het wordt gesteund door UNESCO, de cultuurorganistie van de Verenigde Naties.

Voor het opzetten van de digitale databank was 46 miljoen euro nodig; geleverd door privépartners zoals Google, Apple en Microsoft.
De inhoud van nieuwe internetbibiliotheek komt uit de nationale archieven en bibliotheken van landen over de hele wereld.
Er was een vier jaar lange voorbereiding nodig om alle stukken te verzamelen en te digitaliseren.

Europeana

In november 2008 ging een soortgelijk project binnen de EU van start, genaamd Europeana.


Dat project beperkt zich tot het culturele erfgoed van Europa. De site biedt twee miljoen boeken, kaarten, opnames, foto’s, archiefdocumenten, schilderijen en films van nationale bibliotheken en culturele instellingen uit de 27 lidstaten van de EU.
In 2010 zal Europeana toegang verschaffen tot miljoenen items die de rijke culturele diversiteit van Europa vertegenwoordigen en zal zij beschikken over interactieve zones voor groepen die zich voor een specifiek onderwerp interesseren. Tussen 2009 en 2011 zal ongeveer 2 miljoen euro per jaar door de EU worden gefinancierd.
De Commissie is verder van plan de privésector te betrekken bij de verdere uitbreiding van de Europese digitale bibliotheek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: