E-Buffet aan de KATHO

Deze voormiddag organiseerde het Expertisecentrum Afstandsleren van de KATHO haar E-Buffet: On-line Studiedag voor beginnende e-practitioners. Hiermee gingen ze de experimentele toer op. Ingeschrevenen konden de sessies volgen van bij hen thuis of op het werk, coaching gebeurde via skype.

In principe startte de studiedag met een introsessie over de didactiek van het afstandsonderwijs. Ik zeg in principe, want uiteindelijk was het enige wat live gebeurde, de chatsessies via Skype (en als we dan toch aan het skypen zijn, kunnen we uiteraard ook met elkaar écht spreken, deelnemer en spreker bedoel ik dan, niet de deelnemers onderling).

Alle sessies waren dus vooraf opgenomen en kon je naar eigen smaak in willekeurige volgorde en volgens eigen tempo volgen, waarbij de verschillende sprekers dus continu online beschikbaar waren.
Er waren sessies over blogs, wiki’s, Tolinto, Lectora (online cursusmateriaal), Cognistreamer (online oefeningen) en Toledo+. Ze zaten allemaal mooi in elkaar met een duidelijke structuur, met video’s, tekst en opdrachten. Een massa instructiefilmpjes gemaakt met Camtasia. Raakte je niet uit de opdrachten, dan kon je een stappenplan oproepen of kon je via zo’n instructiefilmpje de opdracht zien (en horen) uitvoeren.

Die korte instructiefilmpjes zijn wel erg illustratief. Het idee is natuurlijk niet nieuw. Bijna 10 jaar geleden moet het geweest zijn dat wijzelf dergelijke filmpjes maakten met een product van Lotus waarvan de naam me nu ontglipt. Het was toen echter zeer arbeidintensief om dat te maken.
Inhoudelijk had ik een kleine bedenking bij de sessie over wiki’s. Bij een wiki denk ik niet direct aan Google docs. Nochtans concentreerde de sessie zich hierrond. PBwiki of Wetpaint bijvoorbeeld lijken mij meer voor de hand liggend te zijn om wiki’s voor te stellen.

Voor wie zin heeft om de sessies te bekijken, het kan nog tot 26 mei via deze link. Zonder dan evenwel de online coaching erbij!
 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: