BBWorld Europe ’08 (12-14 mei 2008)

BBWorld Europe banner

Net terug zijnde van de Blackboard Europese gebruikersconferentie, BBWorld Europe ’08, in Manchester – daarbij wonderwel het Glasgow-supportersgeweld overleefd te hebben, ondanks ongeveer als enige ‘normale’ mens met hen samen in een trein gereisd te hebben (voor wie geen voetbalfanaat is, vandaag vond in Manchester de finale van de UEFA-Cup plaats en djeezes, ik weet toch echt wel veel leukere dingen…) – voel ik me nu toch wel verplicht om hier nog snel een post te schrijven. Had ik immers niet mijn collega’s vast beloofd te zullen bloggen tijdens deze conferentie?

Jawel… maar dat was buiten de organisatie gerekend die het blijkbaar niet nodig vond om tijdens een conferentie over een product dat online learning wil faciliteren, gratis WIFI ter beschikking te stellen van de deelnemers… Begrijpe wie begrijpe kan…

Maar ook al had die internettoegang voorzien geweest, dan nog zou het niet vanzelfsprekend zijn geweest om regelmatig te bloggen. Daarvoor zit zo’n programma echt te zeer eivol. De hoeveelheid informatie is zo immens en het gebeuren is zodanig overweldigend, dat je niet in 1-2-3 hier een compact verslag neerschrijft.

Laat ik het voorlopig dus houden bij een eerste impressie. De verschillende keynote sessions belichtten verscheidene interessante thema’s. Zo was er de eerste keynote session op maandag door de vice president van de universiteit van Manchester die het had over de uitdagingen voor het hoger onderwijs in de UK, meer bepaald over de grote aantallen mensen die in de nabije toekomst hoger onderwijs zullen willen volgen en hoe men dat dan zal moeten aanpakken. Een problematiek die zich m.i. niet alleen beperkt tot de UK.

De keynote waarmee de 2e conferentiedag begon, werd gehouden door de vice president van Blackboard, Gordon Freedman, die het had over ‘Unlocking the global education imperative’ waarin hij de white paper met de gelijknamige titel presenteerde, die hij geschreven heeft na het interviewen van beleidsmakers en rectoren van instellingen voor hoger onderwijs wereldwijd over de uitdagingen die gesteld worden door de snelle veranderingen in de wereld en over hun visie over hoe de toekomst er zou moeten uitzien voor het hoger onderwijs.  

Michael Chasen, CEODe keynote op het einde van de voormiddag werd verzorgd door de CEO van Blackboard, Michael Chasen. Hij gaf de BBWorld Europe deelnemers de primeur om al een blik te werpen op versie 9 van Blackboard. Deze is gepland om eind dit jaar uit te komen. Ter info… met Toledo zitten we op versie 7.2 en er werd reeds beslist om deze zomer NIET over te gaan naar Blackboard 8 vanwege een aantal pregnante problemen met deze versie. Versie 9 ziet er erg veelbelovend uit. Ik moet echt zeggen dat dit een versie is om naar uit te kijken, en dit vanwege de volledig vernieuwde userinterface. Die userinterface mag dan volledig nieuw zijn, anders dan bijvoorbeeld bij een Microsoft Office, voorzie ik niet direct problemen bij de overgang. Integendeel, ik verwacht dat deze versie bij de gebruikers zeer positief zal onthaald worden, en dit omwille van de meer moderne interface waarbij toch de oude functionaliteit herkenbaar is en onmiddellijk terug te vinden is.  

 

 

In de laatste keynote sessie vandaag, presenteerde Andreas Schleiger van de OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development), de PISA-rapporten (Programme for International Student Assessment) die een tijdje geleden ook al in het nieuws aan bod kwamen en waarin de ‘performance’ van studenten wereldwijd gemeten wordt.

Deze keynotes waren natuurlijk wel interessant voor eenieder die in onderwijs geïnteresseerd is, maar voor velen waren wellicht de talloze parallelsessies die door Blackboardgebruikers – docenten en, laat ik het maar ICTO-mensen noemen – gegeven werden, het meest interessant omdat deze het meest aansluiten bij hun dagdagelijkse onderwijspraktijk. Het is in deze sessies dat men nieuwe ideeën opdoet voor het eigen werkveld. De kruisbestuivingen die een dergelijke conferentie kan bewerkstelligen zijn m.i. erg stimulerend en motiverend. En natuurlijk zijn de contacten die gelegd worden met collega’s uit heel Europa niet onbelangrijk.

Hopelijk kunnen we bij de volgende BBWorld Europe in 2009 een eigen bijdrage vanuit de HUB leveren…

Eén reactie

  1. Ik ben al benieuwd naar de nieuwe user-interface!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: