Google’s office-ambitie

Google Docs,  de online tekstverwerker van Google’s gratis online kantoorpakket, krijgt een belangrijk nieuw wapen. Gebruikers kunnen offline-functie tekst vanuit de browser blijven bewerken.

SaaS of Software as a Service betekent dat je niet meer bijvoorbeeld Microsoft Excel hoeft te kopen, maar rekenbladsoftware op het internet gebruikt en daar je bestanden kan opslaan.
Het is een trend die logisch past op de gebruiksmogelijkheden van het internet. Meer info over de werking van Google docs vind je in onderstaand filmpje

Met Google Gears, een browserplugin waarmee webapplicaites ook zonder internetverbinding blijven werken, kunnen gebruikers vanaf nu hun documenten offline openen en bewerken.

Op die manier kan men over een lokale versie beschikken van wat men online ter beschikking heeft. 
Zolang men over een internetverbinding beschikt, wordt elke aanpassing bewaard op het internet.
Wanneer de verbinding wordt verbroken, verliest men enkele mogelijkheden, maar kan men nog steeds documenten bekijken en bewerken (voorlopig enkel beperkt tot de wordprocessor- documenten).
Indien er geen online verbinding is, wordt alles lokaal bewaard, maar de manier van werken blijft dezelfde: via de browser. Van zodra er nadien een online verbinding voorhanden is, wordt alles automatisch gesynchroniseerd met de server.

Het duurt nog enkele weken voor alle gebruikers het woord ‘Offline’ in de taakbalk van Google Docs zullen zien verschijnen, omdat het bedrijf de nieuwe functie stapsgewijs introduceert. Google Docs Offline is voorlopig alleen in het Engels verkrijgbaar, dus moet u naar deze taal overschakelen als u wilt uitproberen.

Google Gears werd tot nu toe alleen voor de RSS-lezer Google Reader gebruikt, maar de zoekmachine wil de browserplug-in binnenkort voor meer diensten in zijn online ‘wolk’ inzetten. Bovenaan het verlanglijstje staan e-maildienst Gmail en online kalender Google Calendar.  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: